Recept
I år släpper vi med jämna mellanrum recept från olika smakäventyr.
Recept som du kan prova hemma när andan faller på.
Rotfruktsgratäng
Fröknäcke
Björkpesto
Björkkryddade knäckestick
Grön ärtsoppa
RÅRÖRD JORDGUBBSSAFT
Rallarrossaft
äppelyoghurtbröd
Blåbärsglögg
Gillar du smakupplevelser? Missa inte årets smakäventyr! Eller ge bort en smakupplevelse. Vi har presentkort.
Kanske känner du någon som skulle uppskatta recepten? Nedan finns en genväg för dig att dela sidan till en vän på Facebook.
Långås Rotfruktsgratäng
Ett av borden på Smakvandring i Halland står uppdukat i lummig skog. Här ett efterfrågat recept på ett av tillbehören som fått stor uppskattning under vandringen.
Ca 4 personer
- 600 g potatis
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- 2 jordärtskockor
- 2-3 dl grädde
- smakrik vällagrad ost
- salt och peppar
Skala och skiva rotfrukterna. Varva dem i en ugnsform, salta och peppra. Häll på grädde så att det nästan täcker grönsakerna. Toppa med ost. Grädda mitt i ugnen, 200 ´C i ca 40 minuter eller tills gratängen känns färdig.
Björkkryddade knäckestick
När våren kommer blir det björk på menyn, oavsett om det är cykelrunda eller smakvandring. Recept på våra omtyckta, spröda knäckesticks med tydlig smak av björk. Åh så gott!
Ca 40 sticks
- 12 g jäst
- 1 dl vatten
- 1,5 msk rapsolja
- 1 tsk honung
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelmjöl
- 2 msk krossade och torkade björklöv
- flingsalt
Rör ut jästen i 37-gradigt vatten. Tillsätt olja, honung och salt. Blanda ner allt mjöl till en slät deg. Degen behöver inte jäsa utan läggs direkt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut tunt direkt på plåt med hjälp av bakplåtspapper. Degen ska precis täcka hela plåten. Nagga degen och använd sporre för att skära ut ca 20 knäckesticks per plåt. Strö över flingsalt och platta till lite lätt.
Grädda i 225′ C, ca 10 minuter. Se upp, de bränns lätt! Efter att båda plåtarna har gräddats, sära på sticksen och ställ på eftervärme i ugnen så att de torkar ordentligt.
Björkpesto
När våren kommer blir det björk på menyn, oavsett om det är cykelrunda eller smakvandring. Gillar du pesto är björkpesto en matupplevelse utöver det vanliga. Enkelt och ljuvligt gott.
En lagom stor burk
• 1/2 liter späda björkblad
• 1 dl rostade solroskärnor
• 1 dl halländsk rapsolja
• 1 krm salt
• några varv med pepparkvarnen
Rosta solroskärnorna och kör en kort stund i mixer till önskad storlek.
Lägg i björklöven och kör ett par varv med mixerns pulshastighet. OBS! Kör du för länge blir peston bitter. Tillsätt salt, peppar och olja. Mixa snabbt ihop. Njut! Gärna med lite färskost på ett knäckestick. Peston funkar till det mesta – sås, pasta, rotfrukter, fisk, kyckling…
Tips: Peston håller sig 3-4 dagar i kylskåp. Den går att frysa men konsistensen och smaken blir inte densamma. Så gör björkpesto i säsong-precis när björklöven börjar spricka!
ÄPPELYOGHURTBRÖD
Ett saftigt och lättgjort bröd, perfekt under cykelrundor, vandringar eller andra matäventyr. Håll till godo med detta efterfrågade recept.
Ett bröd
- 2 dl havregryn
- 5 dl siktat dinkelmjöl
- 1 dl linfrön
- 1 dl solrosfrön
- 2 tsk bikarbonat
- 2 nypor flingsalt
- 4 dl naturell yoghurt
- 1 rivet äpple
- 3 msk honung
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner yoghurt, rivet äpple och honung. Blanda väl. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform och häll i smeten. Grädda längst ner i ugnen, 175′ C i ca 80 minuter eller tills brödet är klart.
Rallarrossaft
Rallarrossaft blandat med kolsyrat vatten kallas även på dryckesvandringarna för Skogens bubbel. Rallarrosens säregna smak tillsammans med bubblorna ger en dryck utöver det vanliga.
- Rallarosblommor, 20 stora eller 40-50 små
- 1,5 kg socker
- 60 g citronsyra eller 40 g vinsyra
- 4 skivade citroner
- 2 liter hett vatten
Lägg blommorna i en stor rostfri hink eller kastrull. Häll på socker, syra, citroner och det uppkokade men avsvalnade vattnet.
Låt stå svalt och mörkt i 4-7 dagar innan blommorna silas av. Beroende på blommornas styrka kan det räcka med 4 dagar, men ibland behövs längre tid.
Tips: Antal rallarrosblommor beror på storlek och framförallt när du plockar dem. I slutet av säsongen krävs fler blommor än i början. Är blommorna små krävs fler än om de är stora. Smaka dig fram under processen tills du tycker att saften är god!
Saften håller ca 2 veckor i kyl men går utmärkt att frysa in.
Hanarpstorpets fröknäcke
Under Smakvandring i Halland är detta glutenfria knäckebröd ett uppskattat alternativ. ”Kan man få receptet”, är en stående fråga under matäventyret.
2 plåtar
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
50 g sesamfrön
50 g linfrön
1 tsk salt
5 msk fiberhusk
5 dl vatten
Blanda alltihop och låt stå 10-15 minuter. Kavla ut på två ugnsplåtar. Grädda ca 1,5 timme i 160°C. Låt stå kvar i eftervärmen. Känns knäcket mjukt när det har svalnat, kör bara in det i ugnen en stund till. Ca 15-20 minuter.
Tips: Använd silikonbakplåtspapper då de i papper har en tendens att fastna på knäcket. Smeten blir kladdig. Lägg därför plastfolie över vid utkavling och pressa ut till en tunn skiva med brödkaveln.
Rårörd jordgubbssaft
Att dricka rårörd jordgubbssaft är som att dricka sommar. Rårörd saft bevarar smaken maximalt och jordgubbssaften är en fröjd för gommen och själen. Gör du en stor sats och fryser in, kan du njuta av sommarsmaken året om.
- 2 kg jordgubbar
- 2 liter vatten
- 40 g vinsyra
- 1/2 kg socker per liter saft
Koka upp vattnet och låt det svalna. Ansa jordgubbarna. Mosa bären direkt i bunke/spann. Rör ner vinsyra och häll på vattnet. Låt stå med lock i ett dygn. Sila saften. Häll i socker och rör tills det löst upp sig. Klart!
Späd med vatten till önskad smak. Vi brukar blanda en del saft med tre delar vatten.
Saften går utmärkt att frysa eller förvara i kyl ett par veckor.
Grön ärtsoppa
Ett av borden på smakvandring i Halland står uppdukat vid sjökanten. Här serveras bland annat denna soppa. Barnsligt god!
Ca 4 personer
250 g gröna ärter
1 hackad gul lök
2 tsk hackad färsk timjan
1 1/2 krm cayennpeppar
1 knippe persilja
2,5 dl vispgrädde
5 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk vinäger
1/2 pressad lime
1/2 tsk salt
ett par varv med pepparkvarnen
2-3 droppar tabasco
Fräs lök, timjan och cayennpeppar i olja tills löken blir mjuk. Tillsätt persilja och häll på grädde och buljong. Koka upp och låt puttra 5-10 minuter. Tillsätt ärter, vinäger, lime, salt, peppar och koka snabbt upp igen. Stäng av värmen och mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av och tillsätt eventuellt tabasco. För krämigare soppa, tillsätt maizena och gör ett snabbt uppkok.
Blåbärsglögg
Kalla dagar är det gott med varm blåbärsglögg som kan göras i många varianter. Här är grundingredienserna, mängd efter tycke och smak.
- blåbärssaft alt. frysta blåbär och vatten
- hela kardemummakärnor
- färskpressad apelsinjuice
- kanelstång
- muscovadosocker
- svartpeppar
Värm allt och låt dra ett par timmar. Sila av och värm innan servering. Spetsa eventuellt med blåbärsgin och lägg i torkade
eller frysta blåbär och lingon vid servering.