Recept
I år släpper vi med jämna mellanrum recept från olika smakäventyr.
Recept som du kan prova hemma när andan faller på.
Rotfruktsgratäng
Fröknäcke
Björkpesto
Receptet växer till sig
Receptet växer till sig
Receptet växer till sig
Receptet växer till sig
Receptet växer till sig
Receptet växer till sig
Gillar du smakupplevelser? Missa inte årets smakäventyr! Eller ge bort en smakupplevelse. Vi har presentkort.
Kanske känner du någon som skulle uppskatta recepten? Nedan finns en genväg för dig att dela sidan till en vän på Facebook.
Långås Rotfruktsgratäng
Ett av borden på Smakvandring i Halland står uppdukat i lummig skog. Här ett efterfrågat recept på ett av tillbehören som fått stor uppskattning under vandringen.
Ca 4 personer
- 600 g potatis
- 2 palsternackor
- 2 morötter
- 2 jordärtskockor
- 2-3 dl grädde
- smakrik vällagrad ost
- salt och peppar
Skala och skiva rotfrukterna. Varva dem i en ugnsform, salta och peppra. Häll på grädde så att det nästan täcker grönsakerna. Toppa med ost. Grädda mitt i ugnen, 200 ´C i ca 40 minuter eller tills gratängen känns färdig.
Recept #4
Recept #4
Björkpesto
När våren kommer blir det björk på menyn, oavsett om det är cykelrunda eller smakvandring. Gillar du pesto är björkpesto en matupplevelse utöver det vanliga. Enkelt och ljuvligt gott.
En lagom stor burk
• 1/2 liter späda björkblad
• 1 dl rostade solroskärnor
• 1 dl halländsk rapsolja
• 1 krm salt
• några varv med pepparkvarnen
Rosta solroskärnorna och kör en kort stund i mixer till önskad storlek.
Lägg i björklöven och kör ett par varv med mixerns pulshastighet. OBS! Kör du för länge blir peston bitter. Tillsätt salt, peppar och olja. Mixa snabbt ihop. Njut! Gärna med lite färskost på ett knäckestick. Peston funkar till det mesta – sås, pasta, rotfrukter, fisk, kyckling…
Tips: Peston håller sig 3-4 dagar i kylskåp. Den går att frysa men konsistensen och smaken blir inte densamma. Så gör björkpesto i säsong-precis när björklöven börjar spricka!
Recept #6
Recept #6
Recept #4
Recept #4 växer till sig
Hanarpstorpets fröknäcke
Under Smakvandring i Halland är detta glutenfria knäckebröd ett uppskattat alternativ. ”Kan man få receptet”, är en stående fråga under matäventyret.
2 plåtar
100 g solrosfrön
100 g pumpafrön
50 g sesamfrön
50 g linfrön
1 tsk salt
5 msk fiberhusk
5 dl vatten
Blanda alltihop och låt stå 10-15 minuter. Kavla ut på två ugnsplåtar. Grädda ca 1,5 timme i 160°C. Låt stå kvar i eftervärmen. Känns knäcket mjukt när det har svalnat, kör bara in det i ugnen en stund till. Ca 15-20 minuter.
Tips: Använd silikonbakplåtspapper då de i papper har en tendens att fastna på knäcket. Smeten blir kladdig. Lägg därför plastfolie över vid utkavling och pressa ut till en tunn skiva med brödkaveln.
Recept #8
Recept #8
Recept #5
Recept #5
Recept #9
Recept #9